Algaiarens -Cala MorellCAMÍ DE CAVALLSAnirem des del pàrquing fins a les platgesde fina arena blanca dels Tancats i des Bot,on un magnífic sistema dunar dominat pelcanyís flanqueja el torrent de la Vall. Mesenllà, descobrirem el pintoresc refugi depescadors locals de ses Fontanelles. Ensendinsarem a la marina de Corniola,plagada d’endemismes florístics i elementsetnològics del camp menorquí, i acabaremexplorant les coves de la necròpolisprehistòrica de Cala Morell. El tempsestimat del recorregut a peu amb aturadaals punts més interessants és de 2h 10m,amb una distància de 5,4 km. El sender usportarà en gran part entre zones boscoses iper alguns trossos costaners de pocaombra. La dificultat és mitjana. Per aaquest trajecte recomanem portar aiguasuficient, calçat i roba adequats, una gorra,capell o similar, ulleres de sol i protectorsolar. Recordeu que heu de tancar lesbarreres que travesseu al llarg de la rutaper evitar que el bestiar surti i que heu dedur els animals domèstics lligats. Estàprohibit fer foc.
La Vall d’Algaiarens és un microsistema biològicd’un altíssim valor ecològic situat a 11 km deCiutadella i accessible per la ronda Nord (Rc-1).La platja des Tancats es troba a uns 200 m delpàrquing i s’hi arriba per un estret viaranyd’arena al final del qual s’obté una granpanoràmica. La seva longitud és de 440 m peruns 40 m d’amplada. És de forma rectangular,amb dos arcs separats per esculls. El graud’ocupació és alt ja que és accessible per avianants, en cotxe i per mar. Des d’aquí, a 10minuts a peu travessant el puig rocós desTremolor, arribarem a la platja des Bot. Aquesta,amb uns 150 m de longitud i una amplada de 70m és un entrant de mar rectangular aïllat, demolt calat i arrecerat del vent. Tot i tenir un graud’ocupació alt, sol ser una platja d’aigüestranquil•les molt freqüentada per parelles, on ésmolt habitual la pràctica del nudisme. En aquestentorn privilegiat s’estén entre dunes el torrentde la Vall, envoltat de canyís (Phragmitesaustralis), on podem gaudir de la companyia defotges (Fulica atra) i tortugues d’aigua (Emysorbicularis).
A la marina de Corniola abunden la vegetacióarbustiva baixa i diversos endemismes florístics.Molts d’ells són plantes aromàtiques com elromaní (Rosmarinus officinalis), el xipell (Ericamultiflora) i la camamil•la de Menorca (Santolinachamaecyparissus subs. Magonica). Aquí, ensanirem creuant pel camí amb tot un seguitd’elements etnològics testimonis silenciososd’activitats rurals que pertanyen avui a oficis enl’oblit. Un d’ells és el forn de calç, un clot fet a laterra per coure-hi pedra calcària a 1500ºCcremant feixos de branca per convertir-la encalç. Aquest sistema és heretat dels romans ise’n troben a totes les marines de l’illa. El procésd’extracció durava devers tres mesos i hiintervenien de tres a cinc calciners. Un altreelement destacable és l’aljub, que consisteix enun sistema de recollida d’aigua per mitjà d’unpendent o rost fet arran de terra. Aquest sistematípicament musulmà, és utilitzat encara avui diaper alguns pagesos menorquins. L'utilitzaren deforma habitual en la producció ramadera iagrícola fins als anys cinquanta del segle passat, avui molts resten abandonats. Associats aaquests, sempre hi ha abeuradors de bestiarpels voltants.
La necròpolis prehistòrica de Cala Morell estàsituada al penya-segat d’un petit barrancó quedesemboca a la cala del mateix nom. S’hi arribades de Ciutadella per una carretereta d'uns 9 km que surt de la ronda Nord (RC-1). És l’únicrecinte amb coves d’enterrament de granmagnificència que es coneix a la costa detramuntana. Està formada per 14 covesexcavades a la roca més algunes petites cavitatsconegudes com “capades de moro”. Aquestes,són uns cubicles de diferentes formes excavatsa la façana de la cova on es deixaven lesofrenes. A la necròpolis hi ha les coves de forn,amb petites cambres de planta circular oovalada que corresponen a l’època més antigadel cementeri (1700- 1400 aC). Més modernssón els grans hipogeus, amb elementsarquitectònics esculpits o adossats a les paretsd’entrada en forma de columna hel•lènica,alguns fins i tot tenen petits patis al davant.Aquests, corresponen al periòde Posttalaiòtic (segle V aC. fins a la romanització, a partir del123 aC), d’allà la influència clàssica.
La cala de ses Fontanelles està situada a11 km de Ciutadella, a 1 km a peu des delpàrquing de la Vall pel Camí de Cavalls.L’accés en vehicle és privat, reservat alsusuaris del petit moll per fondejar-hi lesbarques. La cala és petita, amb unalongitud de 60 m i una amplada de 12 m, iestà envoltada de vegetació. És un codolaraïllat de roques irregulars i de gravagruixuda molt poc freqüentat per banyistes,ja que no té serveis. És un bon resguarddel vent convertit en port d’hivernadaconsolidat en les darreres dècades des dela construcció de rampes d’avarament. Desd’aquesta cala s’entreveu l’escull de sesVinyoles, bressol d’anidament d’aus de lazona d’especial protecció d’aus (ZEPA)núm. 2. La punta de s’Aprés, a l’oest de lacala, és un pintoresc nucli de refugis depescadors utilitzats a l'estiu per anar avega. Des d’aquí gaudirem d’unesprecioses vistes de la platja des Bot.