Punta Prima -C. de Sant EsteveCAMÍ DE CAVALLSEl sender surt de l’est de la urbanització de Punta Prima i ensporta a la torre de defensa espanyola del s. XVIII d’Alcalfar. Desd’aquí observarem s’Algar i enmig l’illot des Torn; a la part baixas’encaixa el caló Roig. A l’oest s’albira l’illa de l’aire, amb el farcom a principal construcció i bressol de la sargantana negra,endemisme mil·lenari de Menorca. Arribarem així a la Cala SantEsteve, però primer haurem fet una aturada a la Torre d’enPenjat, torre de defensa britànica de finals del segle XVIII. Eltemps estimat del recorregut a peu amb aturada als punts mésinteressants és de 2h 40m, amb una distància de 7,3 km, granpart d'ells costaners i d'interior amb poca ombra. El grau dedificultat es considera fàcil. Per a aquest trajecte recomanemportar aigua suficient, calçat i roba adequats, una gorra, capell osimilar, ulleres de sol i protector solar. Recordeu que heu detancar les barreres que travesseu al llarg de la ruta per evitarque el bestiar surti i que heu de dur els animals domèsticslligats. Està prohibit fer foc.
Tot just començar l’itinerari tropissarem amb una caseta en runesd’unes salines en desús totalment assecades cobertes de vegetacióbaixa. Arribarem a la punta Morro d’Alcalfar, on s’alça la torre dedefensa costanera espanyola d’Alcalfar construïda al 1787 abans dela 3a i darrera dominació britànica (1798-1802), que és quans’alçaren les onze torres britàniques. Des d’aquí, en línia rectas’albiren la urbanització de S’Algar i, entremig, l’illot des Torn. Al’esquerra, al final del viarany lateral, hi ha el caló Roig, un minúscultalús d’arena d’escassos metres. Cala Alcalfar és una de lesprimeres zones urbanitzades d’ençà que el turisme arribà a l’illa.Amb uns 35 m de llarg per 40 m d’ample és una platja de finíssimaarena blanca. Al costat oriental hi ha un embarcador que laconverteix en el típic poble de pescadors que alhora és llocd’estiueig on abunden els llaüts menorquins.
Els illots costaners, a Menorca (15), han preservatnombroses espècies autòctones i endemismes ja que sónpetits paradisos lliures d’espècies competidores o nousdepredadors. L’illa de l’Aire s’eleva uns 15 m sobre el mar i,amb una extensió de 34 ha i un perímetre de 3.300 m, és elsegon illot més gran de l’illa després de l’illa d’en Colom. Éstambé aturada de migracions d’aus entre Europa i Àfrica a laprimavera. Les úniques construccions que hi ha són un far,un antic magatzem, un estable i un petit habitatge, a mésd’un camí i un petit moll. El far, amb una torre de 36 m i unllampec de 20 milles, a l’any de construcció (1860) va tenirfaroner fins un segle més tard (1960) i s’automatitzà el 1973amb l’abast actual de 30 milles.
La platja de Punta Prima es troba a 6 km de Sant Lluís i s’hiaccedeix en vehicle per la Me-8. Consta d’una urbanització ambserveis, accés per a minusvàlids i pàrquing a uns metres. El Camí deCavalls ens portarà aquí fora de la pista asfaltada per un estretsender vora el mar. Just deixar el viarany del roquissar, quanretrobem l’asfalt passarem per sobre de la cova des Corp, entre lacosta de sa Sivineta i la punta des Mabres. Girant el cap a l’horitzóveurem l’illot de l’Aire que, situat just davant de l’arenal, fa de barrera geològica de l’onatge. Punta Prima és una cala urbana de 200 m dellarg i 75 m d’ample. Les seves aigües són cristal•lines i el seu talúsd’arena blanca i fina. L’afluència de turistes és considerable a l’estiuja que concentra gran part dels allotjaments turístics de llevant. Al’extrem oriental, al costat d’una entrada de la ruta i separada peruns esculls baixos hi ha una caleta petita més freqüentada perbanyistes locals.
El Camí de Cavalls creua la urbanització d’Alcalfar girant en unacantonada on hi ha un petit quiosc, passa per l’ermita de Sant Esteve i gira a la ruta de Biniquilzoll després de recórrer mig tram asfaltat.Aquest itinerari és planer, només interromput per petits barrancs com el de Rafalet o el caló des Vi Blanc. Tota la zona és l’ANEI Me-9, lamés petita de l’illa (322 ha), que inclou l’illot de l’Aire. S’endinsa perterres de conreu i pastura, entre ullastrars de gran alçada i ens porta del terme de Sant Lluís al des Castell travessant les cases deBinissaida fins arribar a la cala Sant Esteve. Abans, però, ensdesviarem uns 100 m per apropar-nos a la Torre d’en Penjat, situada dalt d’un puig que domina la cala Sant Esteve i la bocana del port deMaó. Anomenada també Torre Stuart, fou construïda pels britànics el1798, després de dos setges consecutius al Fort Marlborough. Desd’aquesta s’albira a l’horitzó la fortalesa de la Mola i dues torres més.